Voor studenten

Wil jij het gaan maken?

Misschien ben jij zo iemand die er lol in heeft dingen te maken die er toe doen, die een functie hebben voor de mensheid. Je hebt er lol in om een idee of plan om te zetten in een apparaat of compleet project. Je vind het leuk om steeds op zoek te zijn naar verbeteringen en nieuwe uitdagingen. Dan is de studie Engineering echt iets voor jou.

 

 

 

 

Wat krijg je van Stichting Engineering Noord?

  • foto van jonge mensen met laptop en kladblokDe bedrijven zorgen voor puike stages, waarin je wordt uitgedaagd en veel op zal steken om de theorie in praktijk te kunnen brengen
  • Samen met de school worden boeiende excursies en leerzame gastlessen verzorgd
  • Na je afstuderen kan je aan de slag bij één van de deelnemende bedrijven.
  • Je hebt na je afstuderen de mogelijkheid om duaal (werken - leren) een HBO studie te volgen.
  • Je krijgt een deskundig toetredingsadvies (intake en test op motivatie, affiniteit met techniek en niveau)
  • We werken al vanaf 2008 heel goed samen met het Noorderpoort in Stadskanaal en Groningen

 

foto van jongeman met printplaatWat kun je met één van de opleidingen "Engineering"?

Onderstaand overzicht helpt je op weg.

 

Werktuigbouw algemeen

Als werktuigbouwkundige houd je, je bezig met ontwerpen, ontwikkelen en produceren van stalen machines, werktuigen en constructiewerken zoals skeletbouw en overspanningen voor bruggen. Kies je voor een dynamische toekomst? Wil je een afwisselende baan? Dan is het beroep Werktuigbouwkundige misschien wel iets voor jou! Werktuigbouwkundigen kom je overal tegen. Zo kun je als ontwerper, projectleider of constructeur werkzaam zijn binnen een constructiebedrijf, maar je zou je ook kunnen specialiseren in het wetenschappelijk onderzoek.

 

Ben je als werktuigbouwkundige werkzaam in een constructiebedrijf? Dan ben je zowel commercieel als technisch bezig. Je bent bij het gehele proces betrokken. Allereerst bezoek je, je klanten om inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften. Wanneer je hier een duidelijk beeld van hebt, begin je met het tekenen van een eerste ontwerp. Pas wanneer de klant tevreden is met het ontwerp en het bijbehorende kostenplaatje, geef je tekenaars de opdracht om het ontwerp helemaal uit te werken. Dit proces houdt je nauwkeurig in de gaten; jij bent leidinggevende en je bent verantwoordelijk voor het eindproduct.

 

foto van installatieWerktuigbouwkunde behoort tot de bedrijfstak metaal en is zeer afwisselend. Dit zie je met name aan de verschillende soorten bedrijven die in deze tak werkzaam zijn. Elk jaar is deze bedrijfstak op zoek naar nieuwe, goed geschoolde mensen.

 

Een werktuigbouwkundige heeft een zeer afwisselend beroep. Hij is vaak werkzaam achter zijn bureau, maar reist ook geregeld om klanten te bezoeken. Om je vak goed uit te kunnen voeren, moet je zeer geconcentreerd en flexibel zijn. Het werken onder tijdsdruk is een werktuigbouwkundige niet vreemd; het maken van overuren is dan ook heel normaal.

 

foto van jongeman achter beeldscherm met CAD tekeningBen je in het bezit van goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden, ben je zorgvuldig, nauwkeurig en kun je goed met allerlei mensen omgaan? Dan is het beroep werktuigbouwkundige jou misschien wel op het lijf geschreven.

 

Video over dit beroep uit de beeldbank van het ROC

Opleiding werktuigbouw

 

 

naar boven

Calculator elektrotechniek

Als begrotingscalculator in de lektrotechniek bereken je vooraf wat een bepaald project zal gaan kosten. dat betekent dat je op basis van de tekeningen van het pand en de elektrische installaties die er in moeten komen, probeert te bepalen welke materialen en nodig zullen zijn en hoeveel.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Elektronicus

Bijna alles heeft met elektriciteit te maken: chippen, internet, televisie.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Elektrotechnisch tekenaar-engineer

De tekenaar-engineer ontwerpt de elektrotechnische installatie van een gebouw. Het uitgangspunt voor het ontwerp zijn de gegevens van de klant: Hoe ziet het gebouw er uit en welek eisen worden er gesteld aan de installatie?

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider in de elektrotechniek heb je een belangrijke taak. Je probeert het werk dat de monteurs moeten uitvoeren zó goed voor te bereiden dat het echte werk in één keer probleemloos kan verlopen.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Acquisiteur

Als acquisiteur in de elektrotechniek haal je nieuwe opdrachten binnen voor je bedrijf. Om goed aan acquisitie te kunnen doen, is het belangrijk dat je eerst ervaring hebt in de praktijk.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Programmeur

Als programmeur in de elektrotechniek schrijf je computersoftware die ervoor zorgt dat leektrotechnische installaties automatisch kunnen werken. De rol van computers in de elektrortechniek wordt steeds groter.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Projectleider

Als Projectleider in de elektrotechniek ben ke als het ware de spin in het web. J ebent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen een project. Dat wil zeggen dat je leiding geeft aan de mensen die aan het project werken en dat je de contacten onderhoudt met leveranciers en klanten.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Inspecteur

Het dagelijks werk van een inspecteur-keurmeester in de elektrotechniek bestaat uit het inspecteren van bestaande en nieuwe installaties. Je controleert de installaties op veiligheid en kijkt of alles volgens de regels gemaakt is.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Middenkader Engineering | Commercieel Technicus

De naam zegt eigenlijk al precies wat dit beroep inhoudt: je bent zowel commercieel als technisch bezig. Je werft dus klanten, verzint een oplossing voor hun technische problemen en weet hen van je voorstel te overtuigen. Vervolgens zorg je er voor het werk goed en op tijd wordt uitgevoerd.

 

In dit beroep is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan. Allereerst met klanten: door te netwerken, goed naar hun wensen te luisteren en hen te overtuigen zorg je ervoor dat je bedrijf nieuwe opdrachten binnensleept. Vervolgens moet je goed samenwerken met andere technici in je bedrijf om de opdracht goed en op tijd af te krijgen. Je werkt het idee uit tot een gedetailleerd ontwerp waarmee je collega's aan het werk kunnen. Jij houdt vervolgens de kwaliteit, de planning, de voorraad en het budget in de gaten. Ondertussen onderhoud je het contact met je klant. Dit doe je ook na het uitvoeren van de klus, want een tevreden klant komt vroeg of laat een keer terug!

 

Het is voor deze functie verder belangrijk dat je ondernemend bent. Je moet goed met procedures kunnen omgaan, al mag je soms best een tikkeltje eigenwijs zijn. Want de klant staat nummer één, en je moet soms flexibel zijn om die te bedienen. Bovendien is alleen het beste goed genoeg voor jou. Je kunt in allerlei soorten bedrijven werken, groot en klein: van de industrie, de dienstverlening tot en met onderhouds- en servicebedrijven.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Middenkader Engineering | Technicus

Van oplossing tot realisatie: jij denkt van begin tot het eind mee bij technische uitdagingen. In deze zelfstandige functie verzin jij niet alleen een oplossing, maar zorg je ook voor een gedetailleerd ontwerp. Bij het uitvoeren van dat ontwerp ben jij vervolgens nauw betrokken. Ook voor het onderhoud voer je uit, of je maakt hier een planning voor.

 

Je maakt een ontwerp voor een oplossing, bepaalt welke materialen gebruikt moeten worden en rekent uit wat de kosten zijn. Vervolgens begeleid je het productieproces. Jij verdeelt de taken onder je collega's en zorgt ervoor dat de kwaliteit op topniveau blijft. Dit doe je met inspecties en door het producten of het systeem te testen. Als je ideeën hebt hoe dingen verbeterd kunnen worden, dan aarzel je niet die verbeteringen door te voeren. Daarnaast ben jij ook degene die tijdens het project de kosten in de gaten houdt.

 

In dit werk is het belangrijk dat je over veel technisch inzicht beschikt. Verder durf je de leiding te nemen en kunt anderen aansturen. Je bent goed in organiseren en plannen en je houdt je aan procedures. Omdat jij vaak degene bent die de contacten met de klant onderhoudt, is het ook belangrijk dat je niet op je mondje gevallen bent en kunt luisteren naar andermans wensen.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Mechatronicus

foto van man bij machineEen complete machine of installatie bouwen, of een bestaande machine aanpassen zodat de klant weer volop kan produceren. Dat is kort gezegd het werk van de mechatronicus. Bij metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw heb je een ontwerpende, uitvoerende en begeleidende rol. Het is vooral belangrijk dat je heel precies bent en alleen tevreden bent met het allerbeste. Want machines moeten in de eerste plaats veilig zijn.

 

Je bedenkt en bouwt complete machines of past bestaande machines aan. Dat doe je in je eentje, met een collega of in een team. Je bent daarbij de eindverantwoordelijke voor de kwaliteit van de machine. Je stelt de machine in, schrijft een testplan om alle mogelijke fouten op te sporen en helpt bij het testen. De testgegevens leg je vast. Belangrijk aan machines is dat ze 200% veilig zijn. Als je merkt dat de machine niet aan alle veiligheidseisen voldoet, dan ben jij degene die ervoor zorgt dat er niet verder mee gewerkt wordt en dat het geconstateerde gebrek wordt opgelost.

 

Je kunt aan de slag bij bedrijven die complete machines maken, maar ook bij een bedrijf dat halffabrikaten aanleveren aan anderen. Je kunt je werk binnen je eigen bedrijf uitvoeren, maar het kan ook zijn dat je op locatie bij een klant aan de slag gaat. Je begeleidt collega's doe soms minder ervaring hebben. Jij zorgt voor een veilige werkomgeving en ziet er op toe dat ze de juiste beschermingsmiddelen dragen. Omdat je anderen moet instrueren, overleggen en rapporteren moet je goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. En als het even tegen zit, of de stress steekt de kop op, dan hou jij je hoofd koel en werkt gewoon door aan een oplossing.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Allround machinebouwer

Als Allround Machinebouwer maak je zelfstandig, met een collega of in een team complete machines. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding, inventariseert welke onderdelen nodig zijn en zorgt ervoor dat deze aanwezig zijn op het moment dat je werk begint. Je kunt dus goed plannen en organiseren, en houdt voortdurend in de gaten of het product waaraan je werkt, aan de wensen van de klant voldoet.

 

Behalve dat je zelf veel bouwt, is het begeleiden van andere – vaak minder ervaren – collega’s een andere taak voor jou. Je houdt toezicht op hen, zorgt dat ze veilig werken en controleert het werk dat ze afleveren. Zoals in vrijwel elk baan kan het natuurlijk zijn dat je te maken krijgt met tegenslagen of krappe deadlines. Jij laat je in die situaties niet gek maken.

 

Aan machines worden hoge veiligheidseisen gesteld. Je moet er niet aan denken dat mensen gewond zouden kunnen raken door ‘jouw’ machine. Daarom zorg jij er voor dat de alles tot in de puntjes wordt afgesteld, voer je voortdurend controles uit en zorg je voor een uitgebreid test. Pas als je zeker weet dat er niets mis kan gaan, draag je de machine over aan de opdrachtgever. De resultaten van die tests administreer en archiveer je, zodat je altijd kunt aantonen dat de machine veilig is.

 

Je kunt aan de slag bij bedrijven die machines en apparaten bouwen, zowel complete machines als onderdelen daarvoor. De werkzaamheden voer je meestal binnen het bedrijf uit, al is het natuurlijk wel zo dat je de machines of installaties op locatie bij de opdrachtgever opbouwt.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen

foto van man werkend aan leidingenJe werkt bij een bedrijf dat elektrotechnische apparatuur of complete elektrotechnische installaties maakt en installeert. Een deel van je werk voer je dus waarschijnlijk in de werkplaats van je bedrijf uit, maar je zult ook regelmatig bij de klant aan het werk zijn. Voor die klant ben jij dan het aanspreekpunt.

 

Je werkt veel zelfstandig en staat dus regelmatig voor de uitdaging een oplossing te vinden voor een probleem. Kom je er niet uit, dan vraag je advies aan een specialist. Bij grotere projecten zul je samenwerken met een aantal collega’s. In die gevallen heb jij soms de leiding in handen en zorg jij voor uitleg en een taakverdeling, zodat de anderen aan het werk kunnen.

 

Omdat je regelmatig instructies moet geven, veel moet overleggen en rapportages moet maken, moet je goed kunnen samenwerken en goed zijn in communicatie. Ook als er veel dingen tegelijk moeten gebeuren, hou jij het overzicht en zorg jij dat iedereen zich aan de procedures houdt.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Fijnmechanische techniek | Research-Instrumentmaker

foto van jongeman bij installatieHet idee dat werken in de techniek en metaalsector ruw werk is, klopt absoluut niet. Techniek is soms een kwestie van een honderdste of zelfs een duizendste millimeter. Bijvoorbeeld als het gaat om precisieonderdelen voor machines, meetapparatuur of gereedschap. Als Research-Instrumentenmaker heb jij dat oog voor detail.

 

Jij maakt prototypes van instrumenten of gereedschappen. Je doet dit aan de hand van een werktekening. Jij kent alle technieken om metaal de juiste vorm te geven en weet ook precies wat de eigenschappen zijn van de verschillende soorten metalen. Je kunt omgaan met allerlei machines, ook met computergestuurde (CNC). Je kunt het werk ook uitvoeren onder speciale omstandigheden in de clean room. Omdat jou werk heel erg nauw steekt ben je ook voortdurend aan het meten en controleren.

 

Je werk houdt niet op als de onderdelen klaar zijn. Jij bouwt ze vervolgens samen tot een werkend apparaat of instrument. Je bent een vakman of –vrouw die slim kan meedenken over de technische mogelijkheden. En als je merkt dat iets niet werkt, vind jij snel een goed alternatief. Je ideeën weet je om te zetten in schetsen of werktekeningen, en je kunt zelfs een programma schrijven waarmee een CNC-machine aangestuurd kan worden.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Tekenaar Werkvoorbereider

foto van jonge man en vrouw met laptop en kladblokJe technische collega’s kunnen alleen aan het werk, als ze precies weten wat ze moeten doen. Daarvoor hebben zij een werktekening nodig. Als Tekenaar Werkvoorbereider maak jij die. Maar je werkt gaat veel verder dan het maken van de tekening: ook bij het uitvoeren ervan ben je nauw betrokken.

 

Je werkt op het kantoor van een bedrijf dat technische producten maakt. Hier analyseer je technische problemen van opdrachtgevers en denk je mee over het oplossen ervan. Je ideeën zet jij om in een schets die je soms moet presenteren aan een klant of aan je team. Als de schets akkoord is werk jij deze verder uit tot een gedetailleerde werktekening.

 

Vervolgens zorg jij dat je collega’s in de werkplaats hun werk kunnen uitvoeren. In het werkoverleg praat jij mee over bijvoorbeeld de planning, de taakverdeling en de materiaalkeuze. En als jij denkt dat het product in minder tijd of goedkoper geproduceerd kan worden, dan doe jij daarvoor een voorstel. Dit beroep komt voor in vrijwel alle technische branches, waaronder de metaalindustrie, machinebouw, transportmiddelenindustrie en mechatronica.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Werkvoorbereider Fabricage

Voordat je collega’s op de werkplaats aan het werk kunnen, moet er heel wat werk worden verzet. Zo moeten er bijvoorbeeld eerst een offerte en werktekening worden gemaakt, en ook over de inkoop en planning moet vooraf goed worden nagedacht. Maar ook het werkproces moet goed worden begeleid. Dat is jouw (brede) taak als Werkvoorbereider Fabricage.

 

Als Werkvoorbereider Fabricage werk je werkt bij een bedrijf dat technische producten in een werkplaats fabriceert. Je bent hier bij het hele traject betrokken, van offerte tot en met de aflevering van het product bij de klant. Je zorgt dat de werktekeningen en schetsen aanwezig zijn. Zijn die er niet, dan maak jij die. Je werkt vooral intern en hebt maar zo nu en dan contact met de opdrachtgever.

 

Een klus is alleen interessant als jouw bedrijf er geld aan kan verdienen. Jij bent degene die vooraf alle kosten in kaart brengt en de kostprijs berekent. Deze gegevens zijn belangrijk voor het opstellen van de offerte. Is de klus eenmaal ‘binnen’ dan ben je nauw bij de uitvoering betrokken. Je zorgt dat de juiste materialen in huis zijn, verdeelt de taken over de collega’s, houdt de planning in de gaten en controleert de kwaliteit van de producten. Hiervoor neem je deel in het werkoverleg en heb je voortdurend contact met de andere disciplines binnen je bedrijf of van andere toeleveranciers. Als je denkt dat het werkproces beter kan, dan geef jij dat aan.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Werkvoorbereider Installatie

Een machine of installatie bij een klant plaatsen, kent vaak een enorme aanloop. Van het in kaart brengen van de beste oplossing, het uitrekenen van de kosten, het maken van een offerte tot en met de plaatsing. Als Werkvoorbereider Installatie ben jij voor al die zaken verantwoordelijk. Dat maakt jouw werk zo leuk: je werkt echt van begin tot het eind aan een product.

 

Als Werkvoorbereider Installatie werk je bij een bedrijf dat machines of technische installaties maakt en plaatst bij klanten. Voor jou begint het werk al bij het meedenken over de juiste oplossing voor een (nieuwe) klant en het maken van een offerte. Om die te kunnen maken, moet je eerst in kaart brengen wat de kosten zijn om het product te maken. Is de offerte akkoord, dan zorg jij dat de werkzaamheden goed verdeeld en gepland worden, dat de materialen aanwezig zijn en dat de projectadministratie op orde is. Je zorgt voor de werktekeningen, die je eventueel zelf kunt maken. Zijn die er niet, dan maak jij die. Je werkt vooral intern en hebt maar zo nu en dan contact met de opdrachtgever.

 

In deze functie is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en duidelijk bent in je afspraken. Je kunt overtuigend presenteren en weet je goed te verplaatsen in de situatie van de klant. Want uiteindelijk maak je de installatie of de machine voor hem.

 

Kijk voor meer (video)informatie op de websites van Kennisnet, ScholierenTV en ROC.

 

naar boven

Nieuws

Proef met opdrachten in bedrijf

Woensdag 18 juni 2014

De tweede klas Werktuigbouw van Groningen heeft meegewerkt aan een proefproject "praktijkleren". Naast de stages is er weinig contact met bedrijven en daar wilden we verandering in brengen. lees verder

In gesprek met Lars Mulder en Mark-Jan Gorter, leerlingen van SEN

Vrijdag 30 augustus 2013

Lars: “Doordat projecten van school worden toegepast in de praktijk, zie je resultaat van je werk”, Mark-Jan: “Je kan met je diploma nog alle kanten op”. lees verder

Duitsers doen het economisch beter dan wij

Maandag 3 juni 2013

Publicatie in het Dagblad van het Noorden van een artikel waarin Karel Groen, EDR-directeur, uitlegt waarom Duitsers het economisch beter doen dan wij en de reactie van Dr. Herman Blom hierop in een opiniestuk. lees verder

Goed technisch personeel – de slagader van de economie

Woensdag 29 mei 2013

Als Stichting Engineering Noord zijn we blij te constateren dat de noodzaak van voldoende goed opgeleide technici wordt onderschreven door de politiek. lees verder

Ontdek je talent

Dinsdag 14 mei 2013

Op 4 en 5 april 2014 wordt een grote talentenbeurs voor jongeren in Martini plaza georganiseerd: Future Talent Experience. lees verder

Eén leerroute van VMBO naar MBO (én HBO)

Woensdag 14 november 2012

Een doorlopende leerlijn, oftewel: één onderwijstraject van VMBO naar MBO en misschien zelfs naar het HBO: het blijkt een goede manier om uitval te voorkomen en jongeren te laten uistromen met een beter diploma.
lees verder

Succesvolle Botss-week mogelijk in meer plaatsen

Woensdag 14 november 2012

Jongeren enthousiast maken voor werken in de techniek: dat is een belangrijke doelstelling van de 'Botss - Week van de Techniek'. lees verder

Nieuwbouw technische opleidingen Noorderpoort

Woensdag 14 november 2012

Het Noorderpoort realiseert voor haar techniekopleidingen nieuwe gebouwen in Delfzijl en Stadskanaal. lees verder

Workshop solderen bij Variass

Woensdag 14 november 2012

Als bedrijf word je niet zomaar genomineerd als Beste Leerbedrijf 2012. Variass wel, en niet zonder reden.
lees verder

Voor ouder nieuws:
zie nieuwsarchief.